Digitaalinen saavutettavuus

Digipalvelut yleistyvät jatkuvasti ja etenkin koronan myötä verkkoon siirtyminen on tapahtunut vauhdilla. Suomessa on kuitenkin tälläkin hetkellä arviolta yli miljoona ihmistä, joilla on haasteita käyttää erilaisia digitaalisia palveluita, koska saavutettavuusvaatimukset eivät täyty. Digitaalisella saavutettavuudella tarkoitetaan sitä, että digipalvelut ja niiden sisällöt olisivat kaikille yhtä helposti käytettävissä fyysisistä, psyykkisistä tai kognitiivisista rajoitteista huolimatta.

Euroopan unionin direktiivi (2016/2102) julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta tuli voimaan 22.12.2016. Sen mukaan kaikki digitaaliset palvelut ja julkaistut aineistot ovat oltava saavutettavia. Suomessa laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019) pohjautuu Euroopan unionin saavutettavuusdirektiiviin sekä YK:n yleissopimukseen vammaisten henkilöiden oikeuksista. Nyt kun laki on saatettu voimaan ja viimeiset siirtymäajat ovat ”nurkan takana” on aika seuraavan direktiivin.

Esteettömyysdirektiivi

Esteettömyysdirektiivi ”European Accessibility Act” linjaa kaikkien digitaalisten palveluiden saavutettavuutta ja esteetöntä käyttöä ja koskee myös yksityistä sektoria. Direktiivin tavoitteena on yhdenmukaistaa tiettyjen tuotteiden ja palveluiden säädöksiä määrittelemällä niille yhtenäiset toiminnalliset esteettömyys vaatimukset. Direktiivi tulee osaksi kansallista lainsäädäntöä 28.6.2022 mennessä. Säännösten soveltaminen alkaa 28.6.2025. Pääosin 28.6.2025 jälkeen markkinoille tulevien tuotteiden ja palveluiden tulee olla esteettömiä. Tämän johdosta myös saavutettavuusosaamisen lisääntyminen ja saavutettavuusvaatimusten noudattaminen korostuvat yksityisen sektorin puolella.

Tule mukaan tekemään entistä saavutettavampia digipalveluita osallistumalla koulutuksiimme.