Selkeä ja saavutettava blogikirjoitus

Tervetuloa Disko - Digitaalisten palveluiden saavutettavuus koronan kukistajana -hankkeen blogiin. Tässä blogissa julkaisemme blogikirjoituksia saavutettavuuden eri osa-alueilta, erityisesti pk-yritysten kannalta oleellisista aihepiireistä.

Ensimmäisen blogikirjoituksen aiheena on selkeä ja saavutettava blogikirjoitus. Miten tehdä blogikirjoituksesta luettava, saavutettava ja saada sille lisää näkyvyyttä?

Saavutettavuuden huomioiminen blogikirjoituksessa lisää blogitekstin luettavuutta, löydettävyyttä ja mahdollistaa sen täysipainoisen luettavuuden myös lukemisrajoitteisille henkilöille. Useimmat saavutettavuutta parantavat päivitykset parantavat myös verkkosivujen käytettävyyttä kaikille ihmisille, ei vain lukemisesiteisille.

1. Valitse selkeä aihe blogikirjoituksellesi

Blogitekstin aiheen tulee olla kiinnostava, selkeä ja tarkkaan rajattu. Blogitekstistä ei kannata tehdä liian pitkää, noin 300 sanaa riittää blogijulkaisun pituudeksi ja aiheen tarkka rajaus helpottaa julkaisun pituuden hallinnassa. Hyvä blogitekstin aihe on ajankohtainen ja lähellä lukijan arkea. Blogitekstin pitää tarjota lukijalle konkreettista hyötyä, esimerkiksi uutta tietoa tai oivalluksia. Parhaimmillaan blogiteksti ratkaisee ongelman, joka askarruttaa lukijaa. Aihe-ehdotuksia voi kysyä myös blogin lukijoilta.

2. Lukeminen alkaa otsikosta

Otsikko on tärkeä. Lukija päättää otsikon perusteella, lukeeko tekstiä. Pyri lyhyeen, mutta kiinnostavaan otsikkoon.

3. Selkeä kieli, selkeä silmäillä

Hyvä blogiteksti on kieleltään selkeä, selkokielinen ja helppolukuinen. Kappaleiden pituus on 3-5 riviä. Blogitekstejä luetaan myös mobiilikäyttöliittymästä ja julkaisun selkeys helpottaa sen omaksumista pienemmältä ruudulta. Tekstin joukossa on katkaisevia elementtejä kuten kuvia, videoupotuksia, listauksia, lainauksia, väliotsikoita. Väliotsikot auttavat tekstin silmäilyssä.

4. Kuvatekstit ja tekstiselvitykset

Äänitiedostojen, kuten videon mukana tulevan äänen, pitäisi olla saatavilla myös tekstimuodossa.

5. Käytä oikeita värikontrastisuhteita

Huono värikontrasti voi vaikeuttaa tekstien lukemista värisokeuden omaavien käyttäjien kannalta. Verkkosisältöjen saavutettavuusohjeistus WCAG suosittelee, että taustavärin tai kuvan päälle ilmestyvän tekstin värikontrastisuhde on 4.5:1. Hyvä työkalu kontrastin riittävyyden tarkastamiseen on esimerkiksi WebAIM-kontrastityökalu.

6. Vältä vilkkuvaa sisältöä

Vilkkuva sisältö ei sovi kaikille, sitä pidetään helposti myös häiritsevänä ja ärsyttävänä, joten välkkyvän sisällön poistaminen voi auttaa käyttäjiä keskittymään sisältösi tarkoitukseen.

7. Käytä otsikoita luomaan blogitekstiin rakennetta

Ruudunlukuohjelmat skannaavat blogisivun sisällön ja pyrkivät saamaan otsikoiden avulla käsityksen kirjoituksen rakenteesta. Varmista, että blogitekstin otsikot on merkitty otsikkomuotoisiksi ja noudattavat oikeaa otsikkohierarkiaa.

8. Lisää kuvailevat alt-tekstit kaikille blogissa käytettäville kuville

Näytönlukijat eivät voi tulkita kuvia, ellei kuvissa ole mukana alt-tekstiä. Kuvaileva alt-teksti auttaa myös hakukonebotteja löytämään kuvia sivulla ja voi auttaa nostamaan blogitekstiä ylöspäin hakutuloslistauksissa, eli kuvien alt-tekstit lisäävät parhaimmillaan blogin näkyvyyttä.

Alt-tekstin on hyvä olla selkeä ja informatiivinen, ei runollinen. Blogikirjoituksessaan saa toki vapaasti antaa persoonallisuuden tulla läpi myös alt-tekstissä. Jos kuva tai grafiikka sisältää tekstiä, on tuo teksti hyvä kirjoittaa myös alt-tekstiin. Lyhenteitä kannattaa alt-teksteissä välttää, koska ruudunlukuohjelmat lukevat ne yleensä väärin.

9. Kuvaa linkit informatiivisesti ja vältä linkkien osalta "Klikkaa tästä" tai "Lue lisää..." -tyyppisiä ilmauksia

Ruudunlukijaa käyttävät lukijat selaavat usein sivulla olevia linkkejä. Linkkien välillä kulkeminen on nopea tapa skannata sivu ja saada käsitys blogin sisällöistä. Linkkien otsikot kannattaakin kuvata informatiivisesti. Jos kuva on linkki, tulee tästä kertoa mahdollisimman selkeästi ja informatiivisesti kuvan alt-tekstissä. Lisäbonus: Kuvailevat linkit saavat hakukoneet löytämään blogin sisällön tehokkaammin.

10. Lomakekenttien selkeä nimeäminen

Nimeä mahdolliset lomakekentät selkeästi, esimerkiksi: etunimi, sukunimi, osoite ja sähköpostiosoite. Lomakkeet tulee myös asettaa niin, että käyttäjä pystyy liikkumaan tab-näppäimellä lomakekenttien välillä.

11. Tee sivustostasi näppäimistöystävällinen

Jotta sisältö olisi saavutettavaa tulisi sitä pystyä navigoimaan ilman hiiren käyttöä. Käyttäjän tulisi pystyä siirtymään eri sivuille tai sivuille käyttämällä tab-näppäintä tai esteettömyystyökaluja. Voit itse testata oman sivustosi näppäimistöystävällisyyttä yrittämällä navigoida sivulla käyttäen tab-näppäintä.                               

12. Tarjoa selkeät linkit blogin eri kirjoituksiin

Tarjoa käyttäjälle selkeitä tekstilinkkejä blogin kirjoituksiin, joiden avulla käyttäjät voivat valita, mitä blogikirjoituksia he blogisivustolta lukevat. Linkit toimivat samalla tavalla kuin sisällysluettelo. Näppäimistön navigaattoria tai näytönlukijoita käyttävät ihmiset voivat helposti hypätä heitä kiinnostaviin osioihin. Blogin navigaatio kannattaa sijoittaa sivun oikeaan reunaan. Näytönlukija aloittaa sivun ylälaidasta ja lukee vasemmalta oikealle.

13. Sisällytä useita yhteydenottovaihtoehtoja

Blogin käyttäjillä voi olla erilaisia tarpeita tai tapoja ottaa yhteyttä blogin kirjoittajaan. Anna käyttäjille useita vaihtoehtoja yhteydenottoon, esimerkiksi puhelin, sähköposti, palautelomake.

14. Verkkosisällön testaaminen ja parantaminen

Saavutettavuuden parantaminen ei ole kertaluonteinen tehtävä, varsinkaan kun saavutettavuusohjeet ja -määräykset kehittyvät jatkuvasti. Verkkosivustojen ylläpitäjien tulisi rutiininomaisesti testata sivustonsa saavutettavuutta käyttäen automaattista ja manuaalista. Verkkosivun saavutettavuutta voi testata esimerkiksi WAVE-työkalulla.

Aino Helariutta

aino.helariutta@laurea.fi

Kirjoittaja hoitaa Disko - Digitaalisten palveluiden saavutettavuus koronan kukistajana -hankkeessa viestintää